El primer que pensareu és en el dolor d'una dent o molla, però les urgències poden ser de diversos tipus. Aquí us enumerem les més habituals, i per les quals considerem que heu de recórrer a un especialista. És lògic pensar que, en cas de patir algun d'aquests símptomes, acudireu el més ràpidament possible a una clínica odontològica propera.
Com més aviat rebreu atenció, menor seran les possibilitats de complicacions. Per tant, com més ràpida i millor sigui l'atenció odontològica, més possibilitats hi haurà d'arreglar el vostre problema amb èxit.
El dolor de dents, i més concretament de molles, sol associar-se gairebé immediatament a la presència de càries. Tot i que és, de fet, la causa més habitual, també pot deure's a una infecció o a l'erupció de les molles del juí, entre altres. El dolor pot aparèixer de manera sobtada o augmentar progressivament en intensitat. Pot haver-hi dolor amb els canvis de temperatura, dolor en mastegar, sensibilitat en els colls de les dents, etc. I sovint hi ha altres tipus de dolors que ens poden confondre, però que poden estar relacionats amb la boca:
És molt més habitual del que pots imaginar. Un dent pot rebre un impacte per un cop o una caiguda i com a conseqüència d'això, pot succeir que el dent o la mola es fracturin. Què passa si és només un cop? És molt important valorar si el dent es mou o si ha canviat la seva posició. I més encara, si hi ha hagut sagnat a la geniva. En qualsevol d'aquests casos, és fonamental acudir a l'odontòleg el més aviat possible! Què passa si el dent s'ha fracturat? Aquest cas no només afecta a la teva estètica dental, sinó que es pot haver danyat l'estructura interna del dent.
Per això, es tracta d'una situació que requereix de la revisió immediata per part del dentista. Una fractura petita pot ser resolta generalment amb un empastament, però hi ha casos que, producte de la fractura, s'exposa el teixit pulpar (nervi) del dent el que no només provocarà dolor sinó que necessitarà d'un tractament més extens. En casos de fractures dentals extenses, on conserves el tros fracturat, pots guardar-lo, sempre hidratat, per exemple en sèrum fisiològic, per intentar col·locar-lo com a part de l'empastament.
Estem davant d'una complicació molt comuna. Corones o ponts que es desenganxen, corones sobre implants que es mouen, fractura de retenidors o ganxos de la pròtesi i inclús fractura de les pròtesis, per exemple per una caiguda. Totes aquestes situacions han de ser valorades i tractades per un especialista, normalment les solucionem a la clínica i altres vegades, hem de demanar suport al nostre laboratori de pròtesis de confiança.
En els primers dies després de la col·locació de l'ortodòncia, és molt probable que et facin mal els dents a causa de la pressió de l'aparell. I que apareguin ferides o petites lesions. Tranquil, és un període d'adaptació normal, sol desaparèixer en pocs dies i segurament el nostre especialista ja t'ha explicat què fer en aquests casos. No obstant, hi ha certes emergències relacionades amb l'ortodòncia que requereixen immediata atenció per part del professional:
Hi ha situacions on ens trobem amb un cos estrany en els espais interdentals i no podem retirar-lo fàcilment. És molt molesto i, en alguns casos, molt dolorós. Sol succeir sense adonar-nos que petits trossos d'aliments, per exemple llavors, o algun fragment d'un dent o emplomall trencat, s'impacten i no ho podem treure. En aquests casos, on vegis que no és viable retirar el fragment o aliment (ni tan sols amb l'ajuda d'un element d'higiene interdental) hauràs d'acudir a la clínica per evitar una infecció.
No és molt freqüent, però pot presentar-se la situació d'obertura de boca reduïda, acompanyada per dolor. Generalment es deu a la contractura dels músculs encarregats d'obrir i tancar la boca. Pot deure's a diversos factors, entre ells, l'erupció o sortida de les molars del seny, pacients amb bruxisme, etc. Has d'acudir a realitzar una avaluació perquè puguem diagnosticar la causa. Els tractaments seran diferents d'acord a l'origen.