Ortodòncia amb brackets a Mataró

Especialistes en brackets.
Els millors ortodoncistes de la ciutat.

Ortodòncia amb brackets a Mataró

Els aparells per als dents que veiem més freqüentment són els que utilitzen brackets dentals. Un bracket es correspon a cadascuna de les petites peces que es subjecten per un aro de metall i que s'adhereixen a la superfície visible de la dent (o en la posterior, si es tracta d'una ortodòncia lingual o invisible).

És el que coneixem com a ortodòncia convencional.

Ortodòncia amb brackets al millor preu

Tipus de brackets

Existeixen brackets per als dents d'una sola peça –rígids– i brackets amb diverses peces soldades entre elles. Ara podem seleccionar els de colors i materials molt estètics, per la seva semblança amb el color dels dents. Són els anomenats brackets estètics de safir, o brackets linguales. Cada bracket consta d'una base -que és la que s'adhereix al dent- i unes aletes per estabilitzar les ligadures que s'empraran durant el tractament d'ortodòncia.

Funcionament

Els brackets d'ortodòncia quedaran units entre ells per un arc que passa per la ranura del vástago, i sobre el que podem inserir ganxos de diferents formes, segons el moviment a realitzar. L'arc d'ortodòncia exerceix una força sobre el dent a través del bracket. Aquesta força tindrà un vector de moviment o moment de força, segons el seu gruix, forma (rectangular o cilíndric) i forma de subjectació al bracket, alliberant la seva energia en forma de deflexió elàstica. La resultant és una lleugera força contínua exercida sobre els dents i estructures de suport del dent.

Durada del tractament

La durada del tractament amb brackets depèn de la complexitat del cas i en finalitzar el mateix es procedirà a col·locar retenidors dentals per mantenir la posició assolida. Els retenidors d'ortodòncia poden ser fixos o removibles, són indispensables en acabar el tractament per assegurar l'èxit del mateix.

Ortodòncia amb brackets

Sistemes de brackets

Existeixen diferents sistemes de brackets per als dents (metàl·lics, ortodòncia lingual, ortodòncia transparent) que l'ortodoncista ha de triar amb el pacient en funció del cas que presenti aquest pacient. Ambdós tipus de brackets ofereixen la mateixa funció i eficàcia, la d'alinear els dents per millorar la seva funció, millorar la higiene bucal, millorar la salut i l'estètica del somriure i l'estètica facial.

La primera diferència

La primera diferència entre ambdós és la resistència dels mateixos. Els brackets estètics com són els brackets de safir o els ceràmics tenen la mateixa durabilitat que els brackets metàl·lics, no obstant això, altres brackets estètics com els brackets de resina són menys resistents. I solen trencar-se, ocasionant al pacient haver de tornar a posar-se altres brackets, augmentant el cost.

Detalls

Sembla obvi explicar que els brackets estètics ofereixen una imatge diferent, ja que són transparents, mentre els metàl·lics són més visibles. En el marc dels estètics sí és important fer una aclaració; els de safir no es tenyeixen al llarg del temps que dura el tractament d'ortodòncia, mentre els ceràmics poden arribar a posar-se groguencs si s'abusa de begudes com el te, el cafè i no es segueix una cura adequada.

La missió de l'ortodoncista

La missió de l'ortodoncista és, entre altres, fer una correcta selecció de la combinació bracket arc de filferro, de forma que es produeixi un moviment dental de baixa fricció, en moviments en la direcció de l'arc. Quan ha de fer moviments de rotació, o forces majors, l'ortodoncista necessita una alta fricció –gràcies al clip que subjecta el filferro dins de la ranura del vástago– entre arc i bracket, que es tradueix en el vector de moviment desitjat.

Actualment la col·locació de brackets es realitza per un mecanisme d'adhesió. És a dir, es pengen a la superfície dels dents. Els Ciments més utilitzats són del tipus resina, com els composites. Són els anomenats brackets d'adhesió directa. Quan aquesta adhesió es realitza per la cara interna dels dents –la que mira a la llengua– estem fent una ortodòncia lingual.

Preus dels brackets

Una altra de les diferències és el preu dels brackets. Els aparells estètics són més cars i dins d'aquests els de safir són més cars que els ceràmics. Encara que els brackets metàl·lics de qualitat no solen ser molt menys costosos que els estètics, es pot concloure que la diferència principal és estètica.

Els estètics són més adequats per a aquelles persones que tenen la necessitat de tenir una aparença discreta, sense oblidar que han de tenir més cura amb la higiene bucodental, per mantenir aquest aspecte, o que simplement no volen que es noti tant que s'estan realitzant un tractament d'ortodòncia.

Brackets metàl·lics

Els brackets metàl·lics són l'opció de tractament més ràpid i eficaç, encara que no el més estètic. Aquest tipus d'ortodòncia ha estat la més aplicada durant anys a causa del seu preu més baix en comparació amb altres tècniques, a més, els brackets metàl·lics, també coneguts com a brackets fixos, són els més utilitzats a causa de la seva versatilitat.

Gràcies als brackets metàl·lics aconseguirà alinear les seves peces dentals en el menor temps possible i amb uns resultats excel·lents. El preu del tractament amb brackets metàl·lics és sensiblement menor al dels estètics, segueix sent una bona opció i el resultat aconseguit és el mateix que amb altres sistemes.

Brackets estètics

La tècnica és similar als metàl·lics però els materials emprats són menys visibles i més discrets. És un recurs estètic molt important i la seva presència és gairebé imperceptible.

Els brackets de ceràmica

Els brackets de ceràmica, també coneguts com a brackets de porcellana, són un tipus de tractament d'ortodòncia estètica. Aquest tipus de bracket ceràmic és una opció més discreta enfront dels brackets metàl·lics ja que s'adapten al color del dent del pacient aconseguint un efecte molt estètic. Ideal per a persones adultes que necessiten un tractament discret i funcional.

Els brackets de safir

Els brackets de safir ofereixen resultats òptims, ja que no només són totalment transparents sinó que a més proporcionen els mateixos beneficis que els brackets tradicionals. Si busques un tractament d'ortodòncia amb un acabat natural i discret, els brackets de safir són la teva millor opció, ja que estan elaborats amb safir monocristal·lí pur, són pràcticament invisibles i ajuden a mantenir la teva dentadura impecable. L'avantatge d'aquests brackets és que no pateixen l'efecte del temps i el seu desgast natural, el color transparent es manté inalterable.

Brackets d'autoligat o sistema Damon

Al igual que els brackets convencionals, també poden ser estètics o metàl·lics, però existeixen moltes diferències entre els brackets d'autoligat i els convencionals. En el sistema Damon, el bracket d'autoligat metàl·lic o estètic té una aleta que funciona com una comporta, la qual atrapa un filferro d'acer d'alta qualitat. En tancar-la, el filferro queda atrapat pel bracket i aquest unit al dent. Gràcies a aquesta unió, el dent es mou molt ràpidament causant les mínimes molèsties al pacient. Però parlem de les avantatges de l'ortodòncia d'autoligat:
1
Els tractaments solen durar menys ja que el seu sistema d'ancoratge proporciona moviments més ràpids dels dents.
2
Retenen menys menjar i placa bacteriana ja que no és necessari utilitzar ligadures o gomes, imprescindibles en una ortodòncia convencional per unir el filferro i el bracket.
3
En la majoria de casos no és necessari realitzar extraccions dentals ja que són brackets que permeten crear més espai per alinear els dents.
4
Provocan menys ferides i rozadures en els teixits tous, resultant molt còmodes de portar.
5
No tots els ortodoncistes estan preparats per realitzar ortodòncia d'autoligat, necessiten una especialització en aquesta tècnica per garantir l'èxit dels tractaments.

Aquí tens alguns consells i cures per als brackets

Cuida la ingesta d'aliments enganxosos, durs i amb un alt contingut de sucre. Aquests aliments poden danyar els brackets i desenganxar-los. A més, poden danyar els dents perquè és possible que quedin enganxats més temps entre la dent i el bracket, la qual cosa augmenta el risc de desenvolupar càries.

Aquest mal hàbit fa que es retenguin aliments entre els aparells i si no som rigorosos en la higiene després de cada ingestió, serem més susceptibles a desenvolupar càries.

És el pilar fonamental del tractament d'ortodòncia amb brackets i de mantenir una salut bucodental en general. És molt important rentar bé els dents després de cada ingestió de menjar per netejar els dents i també les superfícies dels brackets.

Renta't els dents utilitzant un raspall de consistència mitja suau. Hi ha raspalls de dents dissenyats especialment per a brackets. Aquests raspalls tenen una fila de fibres més curtes, la qual cosa fa que s'adaptin millor a la forma dels brackets.

Neteja de les superfícies interproximals: utilitzant raspalls interproximals i fil dental per netejar la superfície dels brackets. Als pacients en tractament d'ortodòncia els recomanem l'ús del raspall interproximal ja que els serà molt més fàcil utilitzar-lo. Haureu de passar-lo entre l'arc i els brackets per eliminar qualsevol resta d'aliments que quedi retinguda.

És de gran importància complir amb les cites periòdiques a la consulta amb l'ortodoncista. Aquestes visites ajuden a mantenir el tractament sota control i d'aquesta manera l'ortodòncia es realitza amb èxit i menor temps.

Utilitza cera d'ortodòncia en cas de lesions. Existeixen barres de cera especial per a ortodòncia que són molt útils quan apareixen lesions en la mucosa bucal com a conseqüència del fregament dels aparells.

En cas d'urgències, acudir a l'ortodoncista. L'especialista resoldrà de la millor manera les possibles complicacions que puguin ocórrer al llarg de tot el tractament.

Contacte!
Escriviu-me al WhatsApp i feu ara mateix una reserva
La nostra clínica dental a prop teu
Lepant 28, 08301, Mataró, Barcelona, Spain
Obert de dilluns a divendres
de 09:30 a 13:30 i de 15:30 a 19:30
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram